St. Laurentius

Scouting St. Laurentius is de oudste groep van Alkmaar! Al sinds 1932 verzorgen de vrijwilligers van St. Laurentius voor toffe, gevarieerde opkomsten voor jong en oud!

Van vlotten maken en bevaren tot zomerkampen in het binnen- en buitenland, en van een kampvuur maken tot aan gevarieerde spellen in het grote park achter ons terrein.

Bij de opkomsten proberen wij het scoutingbeeld altijd naar voren te laten komen; uitdaging, samenwerken, spel en avontuur. Per speltak maakt de leiding het natuurlijk zo uitdagend mogelijk, zodat de kinderen hiermee op een leuke manier nieuwe dingen leren.

Klik hier om meer te lezen per speltak.

Historie

Onze groep is in 1932 opgericht. In de eerste instantie bestond onze groep uit een Verkennertroep die onderdeel was van de Laurentiusparochie. Niet veel later werd ook een welpenhorde gestart. De Verkenners draaiden hun opkomsten in de Nieuwstraat en in Welpen draaiden vlakbij de Domincuskerk aan de Laat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd scouting verboden in Nederland, dus ook onze groep moest stoppen met het draaien van de opkomsten. Na de oorlog ging de groep opzoek naar een grotere en nieuwere locatie voor de verkenners. Gedurende de jaren ’50 werd er dan ook druk gespaard en gecollecteerd om het geld bij elkaar te krijgen. Halverwege de jaren ’50 was er voldoende geld bij elkaar te gespaard om te beginnen aan de bouw van een nieuw gebouw op een plek waar een park en een woonwijk gebouwd zou worden: de Overdie.

Tijdens de jaren ’60 en ’70 groeide onze groep. Andere groepen sloten zich ook bij onze groep aan: een meisjesgroep (de Kaasdragers) bijvoorbeeld. Vanaf dat moment had onze groep ook Padvindsters, Kabouters en Sherpa’s. Het contact met de Kerk verwaterde steeds meer en meer. Tijdens de jaren ’80 werden ook de Bevers opgericht. Met al die nieuwe speltakken werd het tijd om ook meer gebouwen te plaatsen op ons terrein. De opslagplaats werd uitgebreid met een basis voor de Rowans en Sherpa’s en in de jaren ’90 kwam daar ook de Burcht bij voor de Stam en de Bevers.

Aan het begin van de jaren ’10 had onze groep last van krimp: er kwamen steeds minder leden bij en ook de gebouwen stonden er niet meer zo fris bij, dus dat was even een spannende tijd. Alle leden hebben zich vanaf dat moment extra hard ingezet om leuke programma’s te maken en het terrein en gebouwen weer liefde en aandacht te geven.

Anno 2012 zit onze groep weer in de lift. De Welpen en Kabouters trekken weer veel leden aan, en na elke klusdag ziet ons terrein er weer beter uit. Achterop het terrein wordt een gave boomhut gemaakt en door de klussers wordt de opslagplaats nog verder uitgebreid.

In 2017 bestaat Scouting St. Laurentius 85 jaar, een mijlpaal! We hebben dit dan ook uitgebreid gevierd met o.a. een gezamenlijk zomerkamp, een leidingweekend en een gezellige reünie voor oud-leden. Ook kon er een speciaal jubileuminsigne niet ontbreken!